How I Met My Husband



Tempat kerja i dulu dekat mall je uols. Tapi dekat situlah i jumpa Andy (suami). Baru habis study masa tu. Umur pun baru 25. Kerja dekat mall sebab nak cari pengalaman. Tapi lama jugak bertahan kerja situ. Almost 1 year lah camtu.

Since tempat tu mall, mestilah bertingkek-tingkek kan. So, Andy kata masa 1st time dia nampak i tu, dia dekat level atas. I pulak dekat bawah. Dia tengok dari ataslah. Tengok i sekali je teros boleh jatuh suka tau. ellehh. kekekk

Tapi Andy tak terus approach i. Dia watlek dulu. Few days later baru dia mai bawa cousin masuk tempat kerja i tu. I kerja as a sales assistant. So, kalau ada customer datang masuk kedai of course kena serve. Then, i serve lah Andy dengan cousin dia tu. Berbuih-buih mulut i explain dekat depa. Ye ah, kalau dorang beli barang yang kedai i tu jual, secara automatisnya komisyen akan jatuh under nama i. Income masyuk weyyy!

Tapi hampeh.

Serve punya serve, end up dia kata "okey nanti i datang balik kalau i berminat k. Tapi boleh tak minta number you? yelah in case i nak tanya lebih details lagi kan. Boleh direct contact you."

Baik punya alasan Andy kasi.

Dahlah tak beli apa-apa, mintak number i pulak. eee. T_T

I jawablah, "number kawan i boleh tak? nanti you boleh direct contact dia je."

gahhh! i pun potong baek punya. Kasi pass sama member. Tapi hampa bila dia balas,

"Takpelah. Bagi je number you dengan kawan you. Nanti i contact k."

Mati akal i dengan jawapan Andy tu. Beria sangat. Tapi last-last, bagi jugalah even i tau tu taktik dia je nak try tackle i. hohoo

Sangkaan i betul tau. Malam tu ada new number yang hantar whatsapp. Tanya punya tanya, rupanya Andy wehhh. Sebok je nak whatsapp bagai. But since i anggap Andy tu customer je, so i layanlah jugak walaupun suam-suam kuku. I siap ber-encik ko tau. Sajalah nak bagi nampak gap kitorang tu. Takmo Andy lelebih. aippp!

Tapi semenjak dari situ, rajinlah plak si Andy ni duk hantar whatsapplah, mesej, call tapi i macam tu jugak. Hati kering. bla bla blaa. Malas nak layan. Tak berminat. Mind set i masa tu, semua lelaki sama je. Mula-mula memang bersungguh, nanti dah dapat memang kejap jelah dah byebye.

Masa dia start contact i tu, hujung bulan 8. Lama jugak dia nak masuk line. So, dari bulan 8 sampai nak dekat bulan 11 dia still berusaha. Ajak jumpa, i taknak. Dia whatsapp pun i layan tak layan siap kasi bluetick lagi tanpa rasa bersalah. Pun dia masih tak paham bahasa. Masih juga gigih nak contact i. hehh

Nak dijadikan cerita, dah masuk bulan 11 tu dia tetiba lalu depan tempat kerja i. Dah lama juga tak nampak dia. Member tempat kerja pulak memang dah tau pasal dia sebab i ni kpochi bagitau pasal Andy. Adalah sorang ni, member lelaki. Dia cakap macam ni.

"Tia, tu Andy tu (dia tengah jalan nak pergi tempat kerja i). hmm Aku tengok kan, dia macam serius lah nak kat ko. Dari bulan 8 kot dia try usha ko. Sekarang dah masuk bulan 11. Pendapat aku lah kan, lelaki macam ni memang cun kalau ko nak jadikan calon. Lagipun, ko as a perempuan patut pilih lelaki yang lebih sayangkan ko dari ko yang sayang lelaki. InsyaAllah bahagia wehh. Cuba ko bagi peluang dekat dia. Kot lah itu jodoh ko kan."

Lebih kurang camtulah dia punya dialog. I yang dengar tu pun macam adalah terhasut sikit-sikit. Sebab memang betol apa yang member i cakap tu. Andy ni macam lain siketlah. And suddenly kan, bila i tengok muka Andy yang dah tiba depan tempat kerja, i terus rasa lain tau. Lain gile. Bukan berdebar nervous dup dap dup dap tu. I tengok je muka Andy masa tu, macam ada something yang buat i rasa tenang tau. Macam dalam hati ni tetiba kata, "he's the one! dia lah ni." haa gitteww. Macam confident je khennn.

And masa tu jugaklah i macam ada terbuka hati and ringan mulut sikit nak sapa dia. Dia pun sapa i, senyum-senyum. Happy kot finally i macam layan. hee. Tapi kejap je kitorang cakap-cakap then dia blah. Lepas dia blah tu, ada mesej masuk. I agak mesti Andy. And yeah, its Andy. Dia whatsapp nak ajak jumpa. Eleh masa face to face tak pulak diajaknya. Takut kena reject mentah-mentah kot. Bahahahaa. Mula-mula tu i memang macam taknaklah malas. Tapi last-last okeylah takpelah jumpa kejap.

Lepas habis kerja, dia mai datang ambik. Tu lah 1st time kitorang keluar. Masa ni ada satu babak yang terjadi sampai buat i rasa macam sebak semacang. Dia kan drive. Before dia nak gerak tu, sambil pegang stereng i dengar dia bisik tau. Dia baca bismillah. hoi kauuuu. I yang dengar masa tu tetiba rasa macam, "weh, this guy baca bismillah lah. Kalau hal macam ni pun dia buat, mesti okey ni boleh buat calon suami." haa gituuu. I bukanlah nak kata Andy perfect dalam bab agama, tapi hati i kata macam tu. Kalau orang lain drive mesti terus blah je. Takde nak baca bismillah ke al-Fatihah ke doa sebelum memulakan perjalanan ke. Kannn. Tapi Andy buat. Tu yang i rasa cair sesaat. And itu jugalah one of the reason why i choose him to be my husband. ececeee. Geletisss nauu.

Andy ajak makan tapi i takde selera. So, kitorang minum-minum je lah dekat warung sambil cakap-cakap. Masa ni, i macam ingat-ingat lupa apa kitorang sembang. Tapi dia ada tanyalah i ni single ke tak. Gile! Kalau i tak single, takdelah i nak keluar dengan dia. of course lah single kan.

Andy : I nak kenal dengan you.
Me : Ni dah kenal. Nak kenal macamana lagi.
Andy : I serius nak kenal dengan you, berkawan.
Me : Okey macam ni lah. Biar i terus terang je k. I malas nak kenal-kenal couple-couple bercinta-cinta ni semua. Bagi i, even kita berkawan or bercinta sampai bertahun-tahun sekali pun, belum tentu you akan kenal the real me. Buang masa je Andy. So, kalau betul you nak serius. Its much more better kalau you terus jumpa parents i. Bagitau dorang.


Time ni, Andy macam terkujat tau dengar i yang direct to the point tapi i boleh nampaklah yang dia cuba control. Gile tak terkujat. Dahlah 1st time jumpa, i lak terus suruh dia jumpa parents bagai. hahahhaa.

Andy : Nanti i bagitau parents i pasal ni. Tapi, you betul serius ke?
Me : hmm Yes Andy. i serius. I dah serik bercinta. Kalau nak bercinta sangat pun, i lagi prefer lepas kahwin.


Nekad betul iols. Rasa macam tengah prepare nak membunuh diri. Tapi betullah. I ni belajar dari pengalaman. I dah penat nak bercinta. Bertahun bercinta tapi last-last kena tinggal jugaa. hampehh! So this time, i tak peduli. Nak bercinta, lepas nikah.

Balik je dari minum-minum tu, Andy whatsapp i. Tetiba dia minta gambar. Parents dia nak tengok katanya. I lak yang ganti tanjat. Lepas soal siasat bagai, last-last bagi jugak. Tapi sorry. I bagi gambar yang beramai-ramai dengan kengkawan. Takut lak kalau kena manderem bagi gambar solo. kekekekk. Kena waspada uols.

Andy memang serius. Dia bincang dengan family dia untuk datang jumpa family i. Tapi bukan senang tau sebab hometown i jauh. Kalau naik kereta ikut jalan darat, perjalanannya mengambil masa lebih kurang 6 jam lah macam tu.

And guess what. Andy dengan family dia sanggup datang jugak k. Masa dorang bawa rombongan tu, kalau i tak salah hujung bulan 11 ke atau awal bulan 12 lah macam tu. Andy bawa parents dia, makcik pakcik, cousin and nenek. Dah macam rombongan meminang. hohooo

Parents i mula-mula memang terkejut bila i bagitau family Andy nak datang rumah, sebab nilah first time ada lelaki bersungguh sampai nak jumpa parents. Tapi lepas i slow talk, okey dapat green light. Payah jugak tau. hmm part yang ni, part pujuk memujuk parents i ni, nanti i ulas panjang-panjang dalam entri lainlah. Sebab i kan anak sulung perempuan. So how i nak cakap yang ada sorang guy ni syok dekat i and serius pulak tu dengan relationship kami. Haa, nanti i buat entri pasal ni.

Continue!

Untuk babak family Andy datang rumah, i skip sebab i kat dalam masa tu. Acah-acah malu-malu meow gitu. So, taktaulah apa yang dorang bincang. Tapi alhamdulillah, keluarga kedua belah pihak dah bersetuju nak satukan i dengan Andy. Parents i okey, parents Andy pun okey. So, proceed lah to the next step!

Plan awal, i dengan Andy sepakat macam kata takyah lah tunang tu semua. Buat je terus majlis akad nikah. Mudah, cepat dan jimat. Tapi since nenek Andy orang lama, dia tetap nak ikut adat. So, kena tunang jugaklah jawabnya. Takleh durhaka.

Lepas i dengan Andy bincang-bincang, kitorang set bulan 12 buat majlis pertunangan. Sebab date lain macam tak okey. Andy keje lah, tak dapat cutilah, itulah inilah. Last-last, dapat buat bulan 12 je. Then, semua pun setuju nak buat bulan 12. i tak jemput ramai orang. Majlis kecik antara family i dengan Andy je.

Alhamdulillah, majlis bertunang pun selesai. Everyone happy lah sebab tinggal one step je lagi untuk i dengan Andy disatukan. gittew. Untuk date kahwin, dorang kasi i dengan Andy untuk cari dan pilih.

Seriously gais. I ingat, nak cari date kahwin senang. Tapi mencabar jugak ah sebab melibatkan all the families. Ada yang kerja, ada yang sekolah, ada yang nak travel, eh macam-macamlah. Sampai i nak lepas tangan suruh Andy je pilih. hehehhh.

At first, ada 2 cadangan date. Its either buat bulan 3 atau bulan 5 tahun 2016. Andy nak buat bulan 5 sebab katanya tak nak kelam kabut. I pulak nak buat bulan 3. Yelah, kalau ikut orang kata, bertunang takleh lelama. Darah manis kan. So, lepas bincang semua, last-last buat bulan 3.

Kalau uols perasan, urusan i dengan Andy sangat cepat, laju dan mudah. Mula-mula i tak perasan sebab i rasa macam biasa je. Takdelah rush sangat. Family Andy dengan family i pun just rancang je. Tapi Allah yang izinkan semua urusan berjalan dengan lancar.

Bayangkanlah. Andy start ngorat i hujung bulan 8, 2015. Tapi i tak layan sebab hati kering sampailah masuk bulan 11. Bila dah masuk bulan 11 tu, barulah hati i ni macam terbuka sikit nak bagi peluang pada Andy since dia ada tunjuk efforts nak kat i. kihkihh. Then bulan 12 kitorang bertunang. I jadi tunang Andy pun dalam masa 3 bulan lah macam tu. And finally kitorang nikah selamat jadi husband and wife pada 9 Mac 2016. haaa, macam pakai gear 5 dia punya speed.


Bila i kira-kira, tolak tambah darab bahagi semua. Dalam masa kurang dari 5 bulan i dah jadi isteri Andy. Cepat gile. Tapi i tak rasa macam tu. Kecuali bila i buat calculation lah baru rasa macam, "wehhh, biar betol aku kenal Andy tak sampai 5 bulan dah kahwin."

Tapi serius. I am very serious. Masa i terima Andy, takde rasa cinta pun k. Yang i tau, i terima Andy sebab i boleh rasa yang this guy jenis bertanggungjawab. Thats why i choose him.

Sepanjang kitorang tunang pun, jarang gila jumpa sebab i busy kerja. Takdelah istilah nak date berdua. Lagipun, i malas. ekekekk. Paling penting, masa status i dah jadi tunang orang tu, tak ramai yang tau sebab i tak heboh kecuali bff i. hee. Macam pilih kasih lak. hakhak.

Actually kan, masa 3 bulan i jadi tunang Andy tu ada konflik tau. Haa tu baru 3 bulan bertunang. Konflik dah macam drama tv. Tapi nantilah i citer. Entri kali ni dah meleret ah. Dah tak larat nak sambung.

Nanti-nanti i citer lagi.

Toodles!

posted from Bloggeroid
Previous
Next Post »

6 comments

Click here for comments
Normi Nieza
admin
March 5, 2017 at 11:58 AM ×

first time tgk muka tia..:)

Reply
avatar
Ana Fatihah
admin
March 5, 2017 at 10:46 PM ×

Kikiki. Seronok pulak baca kisah akak. Love at the first sight gituu~ :D

Salam kenal and Saya follow sini! :)

Reply
avatar
IK Tia
admin
March 6, 2017 at 8:17 AM ×

kot anak-anak dah besar kan. leh baca entri ni. hihi

Reply
avatar
Siqah Hussin
admin
March 6, 2017 at 6:55 PM ×

Menarik entri ni! Kalau dah jodoh tak ke mana kan. Orang kata bercinta lepas kahwin itu indah. Pasti Tia merasa keindahannya :)

This post is one of my draft post. Can't wait to share it later :) Betullah cakap Tia. Mana tahu ada anak nanti boleh baca. Hihi

Reply
avatar
tiga lalat
admin
March 11, 2017 at 11:13 PM ×

cikTia, kawen tu sonok tauu., nak jaga perkawenan tu yg x brape nak sonoknyer., wak doakan terbaik., aminn ya robbal alaminn

Reply
avatar