Permohonan dan Keputusan Pra Diploma UiTM

Assalamualaikum.

Saya telah menerima berbagai jenis soalan dari entri sebelum ini iaitu Kelebihan Pra Diploma UiTM. Dalam entri tu, saya hanya menceritakan serba sedikit pengalaman saya yang pernah bergelar seorang pelajar Pra Diploma Perdagangan di UiTM Tawau Sabah.

Alhamdulillah, mungkin memang rezeki saya di UiTM sebab Allah telah mempermudahkan urusan saya semasa menjadi pelajar pra diploma sebelum ini. Sekarang, saya masih lagi sedang berjuang untuk menghabiskan pengajian saya di UiTM dalam program diploma Pengajian Perniagaan untuk semester 3 (pada 09 Jun 2013).

Bagi anda yang ingin membuat permohonan memasuki pra diploma, atau ingin menyemak keputusan permohonan yang anda pernah lakukan. Saya mengalu-alukan anda untuk terus ke Portal Kemasukan Pelajar UiTM.

Segala maklumat penting yang anda perlukan seperti :

1. Syarat Kemasukan
2. Senarai Program
3. Semakan Syarat Kemasukan
4. Borang Permohonan
5. Keputusan

Ada di portal berkenaan. Atau, anda boleh lihat gambar di bawah. Perhatikan pada kotak merah yang telah saya tandakan pada tulisan MENU itu.

Klik Untuk Melihat Lebih Jelas

Sekian untuk perkongsian kali ini. Terima kasih :)
Previous
Next Post »

131 comments

Click here for comments
May 17, 2013 at 11:32 PM ×

selamat berjuang....akak dulu fakulti pengurusan perniagaan gak...heheh

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 18, 2013 at 11:32 PM ×

Mcm mana nak memohon? Kita boleh apply ngeri lain tak?

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 1:18 AM ×

saya dah download borang dari portal tersebut..
malah dah isi.. cuma xpasti nak hantar kat mana borang tu? akak tau x alamat nya?

Reply
avatar
BenzZaty
admin
May 25, 2013 at 4:41 AM ×

ada tarikh tutup x?...

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 4:43 AM ×

tarikh tutup dia bila eh?...

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 10:16 AM ×

boleh tengok alamat dekat sini ye.

http://www.online.uitm.edu.my/permohonan.cfm?id=PD

kalau tak boleh tengok, maklumkan dekat akak. nanti akak update dekat entri ni.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 10:17 AM ×

sebenarnya, untuk memohon Pra Diploma ni tak ada tarikh tutup yang sebenar. selalu terbuka. jadi, boleh mohon bila-bila masa. tapi mohonlah bila UiTM ada buat pengambilan.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 10:18 AM ×

mohon dekat Portal Kemasukan Pelajar UiTM.

yep! boleh apply dekat negeri lain.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 10:24 AM ×

sebetulnya, tak ada tarikh tutup. boleh mohon bila2 masa.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 12:52 PM ×

alhamdulillah...kak saye dpt..tapi mase memohon saya mohon pra perdagangn tapi saya dpt pra sains kat uitm jengka...tapi x pe besyukur sgt saye dpt...

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 1:01 PM ×

alhamdulillah :D

mungkin Allah tahu Pra Sains lebih baik untuk adik. fikir positif ye. akak doakan semoga Allah s.w.t permudahkan urusan baik adik nanti.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 4:36 PM ×

Kak sebelum pendaftaran kena buka bank islam ke.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 4:39 PM ×

Kak kena bayar yuran pendaftaran ke untk pelajar pra diploma mdab.kalau kena berapa

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 5:08 PM ×

haa, adik kena buka bank islam.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 5:10 PM ×

kalau gaji kasar ibubapa bawah RM3,000. yuran pendaftaran adalah percuma. tapi kalau lebih, kena bayar. dalam RM650 lah macam tu. akak tak jamin itu yuran sebenar sebab masa akak Pra Diploma dulu, yuran akak dengan kawan-kawan yang lain ada tak sama.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 25, 2013 at 6:59 PM ×

Kak lepas daftar kena masuk terus ke kampus kan maknanya hari pendaftaran kena bawak barang keperluan ke

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 25, 2013 at 8:58 PM ×

yep. terus bawa. nanti kena bagi kolej (asrama)

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 27, 2013 at 9:50 AM ×

akak tia sy ada apply pra diploma prdagangan tpi tak dpt , klau sy trus ke uitm nk buat rayuan , akk rasa boleh dpt tak :)

Reply
avatar
May 27, 2013 at 10:43 AM ×

kak tia boleh tak buat rayuan klau tak dpt , trus ke uitm ?

Reply
avatar
May 27, 2013 at 10:45 AM ×

akak sy tak dpt ,tpi bleh tak sy buat rayuan trus ke uitm ?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 27, 2013 at 4:11 PM ×

boleh, apa salahnya. cuma, kena pastikan. kalau datang UiTM terus, bawalah dokumen-dokumen penting bersama salinan ye. siapa tahu adik akan diberi peluang. insyaAllah, kalau rezeki tak ke mana kan?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 27, 2013 at 4:12 PM ×

alhamdulillah. adik masih lagi bersemangat. semoga Allah berikan adik yang terbaik.

tak salah kalau mencuba. adik boleh je pergi UiTM. siapa tahu rayuan adik akan diterima. cuma pastikan bila datang, adik dah siap-siap bawa dokumen-dokumen penting bersama surat permohonan okey.

Reply
avatar
May 28, 2013 at 3:28 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
May 28, 2013 at 3:30 PM ×

akak rupa2xnya sy dah dpat tawaran ke uitm pra diploma :) syukur alhamdulillah . . sy nk tnya dlm bilik hostel ada brapa org ek ?

Reply
avatar
May 28, 2013 at 3:31 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
Anonymous
admin
May 28, 2013 at 4:05 PM ×

salam....anak akak dpt course sama dengan tia tapi di uitm cawangan segamat...akak nk tnya cadar sarung bntl semua kena bawak sendiri ker...tq

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 4:46 PM ×

alhamdulillah. rezeki adik :D

adik dapat UiTM mana? hee, itu terpulang pada bangunan UiTM tu sendiri. macam akak, dekat UiTM Kota Kinabalu Sabah. ada sesetengah bilik, 4 orang. sesetengah bilik lagi 2 orang. ikut rezeki lah. itu dekat UiTM.

mudah-mudahan adik dapat kawan sebilik yang baik-baik orangnya :)

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 4:50 PM ×

waalaikumussalam kak. alhamdulillah.

sebenarnya saya tak tahu macamana keadaan di kolej (asrama) UiTM tempat lain. tapi rasanya memang kena bawa bantal, sarung bantal, cadar tilam sendiri. macam di tempat saya, UiTM Sabah. pihak kolej cuma sediakan tilam saja.

sama-sama kak :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 28, 2013 at 5:20 PM ×

Salam, utk course nie kalo income parents below 3k mmg sume yuran free ke? Or ade jugak kena byr utk ape2. And mmg confirm dpt elaun ke? Bape yer?

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 28, 2013 at 5:36 PM ×

tq sudi balas mesej akak yer...nk tnya apa tips dari tia untuk student yg buat course yg sama ngan tia nie...mcm mana pembelajaran course nie etc...lepas habis pra diploma dlm pengurusan perniagaan nie boleh proceed diploma utk course apa yer..tq

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 5:58 PM ×

alamak kak. maaflah. saya pun baru semester 3. tapi menurut pensyarah, orang-orang sekeliling, course ni memang banyak kelebihannya. mudah dapat kerja.

tips yang saya boleh bagi (dari pensyarah juga), kekalkan pointer 3.0 ke atas dari semester 1-6.

kak, maaf ye. saya nak kepastian. saya macam keliru sikit. anak akak dapat pra diploma perdagangan atau diploma pengurusan perniagaan? sebab dua-dua ni berbeza cara pembelajarannya. tempoh program juga berbeza.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 6:02 PM ×

waalaikumussalam. mengikut syarat yang tertulis, begitulah. kalau pelajar under MDAB, yuran free. dapat elaun lagi. berapa tu, saya kurang pasti. dalam RM100++ juga rasanya.

Reply
avatar
May 28, 2013 at 8:26 PM ×

uitm d kk , . . amin insyAllah kak . . hehe

Reply
avatar
May 28, 2013 at 8:28 PM ×

uitm kk . . Amin insyaAllah kak :) tq ya. .

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 8:41 PM ×

serius? comfirm dapat klaster A. akak pun dekat klaster A juga nanti. mudah-mudahan jumpalah kita nanti ye :D

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 28, 2013 at 9:42 PM ×

salam kak. kalau pradiploma sains under MDAB sama jugak ke?

Reply
avatar
May 28, 2013 at 9:44 PM ×

erm nnti kta bleh jd kwn kann . . hehe jmpa akak nnti k

Reply
avatar
May 28, 2013 at 9:48 PM ×

erm kak tia nk msuk hostel nnti bwa apa ek ? bantal ?

Reply
avatar
May 28, 2013 at 9:49 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 9:51 PM ×

waalaikumussalam. elaun ke dik? rasanya sama. sebab ini program Pra Diploma. bezanya Perdangangan atau Sains saja.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 9:53 PM ×

boleh sangat-sangat. hehe.

ada fb tak?

ala sayang, bantal akak dah standby dekat UiTM. akak kan dah semester 3. setiap hujung semester, ada stor dibuka untuk simpan barang-barang pelajar. balik sana nanti, tinggal ambik barang-barang tu jelah.

adik memang asal Sabah?

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 28, 2013 at 9:55 PM ×

yuran. oh tq kak :)

Reply
avatar
May 28, 2013 at 10:12 PM ×

akak add *sarifah elnie shatika * or *cik ika*

eya kak memang asal sabah . . hehe

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 28, 2013 at 11:50 PM ×

akak dah add. nanti approve laju2 tau :D

Reply
avatar
May 29, 2013 at 7:50 AM ×

dah app kak . . heheh

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 29, 2013 at 2:08 PM ×

Tumpang tanya, Mcm mana ye nak tahu uitm ada buat pengambilan pelajar atau tak? And kalau addmath gagal masa spm, boleh ke dapat ? Sbb dkt borang syarat dia lulus math/addmath :/

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 29, 2013 at 2:17 PM ×

boleh selalu check dekat Portal Kemasukan Pelajar --> http://www.online.uitm.edu.my/index.cfm

sejujurnya, saya juga gagal addmath tapi math biasa lulus. sudah dinyatakan dalam syarat samada lulus math atau addmath. yang penting, salah satunya lulus. insyaAllah pasti boleh.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 29, 2013 at 3:43 PM ×

Ok kak . Terima kasih byk2 . Bru lega sikit . Hehe

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 29, 2013 at 7:53 PM ×

Assalammualaikum, nak tanya kalau dah habis (lulus) pra diploma nanti, pelajar yg daripada pra diploma akan diserap ke program diploma kan? maksud diserap tu, pelajar pra diploma yg dah lulus ni boleh pilih nak course apa atau uitm sendiri yg pilihkan/serapkan ke program diploma??

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 29, 2013 at 9:17 PM ×

waalaikumussalam. ye, kalau pelajar lulus di Pra Diploma, bila naik Diploma nanti dia boleh pilih course apa dia nak. tapi dengan syarat, POINTER kena sesuailah.

semasa di Pra Diploma, atau mungkin sebelum habis pengajian, pelajar akan diminta untuk membeli pin Penerapan Pra Diploma. masa tu, pelajar boleh isi borang secara online dengan memilih mana-mana course yang diingini.

kena ingatlah, setiap course mempunyai pointer yang berbeza untuk dicapai.

ini sekadar maklumat dari saya. kalau masih kurang jelas, jangan risau. akan ada taklimat diberikan. insyaAllah.

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 30, 2013 at 2:35 PM ×

Terima kasih Cik Tia atas maklumat yang diberikan. Dan lagi satu saya nak tanya, student pra diploma pun ada MINGGU DESTINI SISWA (MDS) juga ke? Kalau ada, pakaian siswi untuk MDS ni kene pakai baju kurung warna putih, kain berwarna gelap dan kasut bertutup warna hitam kan? Nak tanya pasal kain berwarna gelap tu, nak warna HITAM or BLUE-BLACK? Kalau pakai skirt labuh boleh ke? Dan bagi yang bertudung, nak kene pakai tudung warna apa ye? :)

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 30, 2013 at 5:21 PM ×

sama-sama. ya, untuk pelajar Pra Diploma pun kena ikut MDS. sebab saya dulu pun kena libatkan diri.

baju kurung putih tu akan dipakai mengikut arahan. kalau ada arahan pakai, kenalah pakai. jadi, sediakanlah sehelai. kain berwarna gelap dan kasut bertutup tu, memang betul. sediakan juga. kalau pasal kain, seeloknya warna hitamlah. sebab saya sendiri pun gunakan hitam :)

skirt labuh tu macamana ye? sebab setahu saya, kain tu sama macam yang dipakai dengan baju kurung biasa. maksud saya, designnya.

kalau untuk tudung, tak ada pula dinyatakan. tapi, sediakan ajelah tudung warna hitam dan putih ye :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 30, 2013 at 11:10 PM ×

wow nice info kak tia! saya pon dapat pradiploma gak perdagangan kat mache..untuk makluman semua org yg dapat pradiploma mdab...mereka xperlu bayar yuran sebab ditanggung oleh kerajaan (yuran pengajian ajelah) yg lain kena bayar gak ok tu je nak share ...

Reply
avatar
Haziq
admin
June 1, 2013 at 2:10 PM ×

salam kak. saya nak mohon program pra diploma ni. ada tarikh tutup ke? dan kalau boleh nak mohon kat UiTM Jengka atas sebab tertentu.. Macam mana nak mohon kak? Kena pergi ke UiTM berdekatan ke? Saya tinggal di KL

Reply
avatar
Haziq
admin
June 1, 2013 at 2:10 PM ×

salam kak. saya nak mohon program pra diploma ni. ada tarikh tutup ke? dan kalau boleh nak mohon kat UiTM Jengka atas sebab tertentu.. Macam mana nak mohon kak? Kena pergi ke UiTM berdekatan ke? Saya tinggal di KL

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
June 1, 2013 at 10:20 PM ×

betul. tapi dulu akak 'geng' perdana. bukan mdab. jadinya, kenalah keluarkan duit. hehe :D

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
June 1, 2013 at 10:26 PM ×

waalaikumussalam.

secara umumnya, nak memohon Pra Diploma ni tak ada hadnya dik. adik boleh mohon bila-bila masa. tapi, sebaiknya adik mohon bila UiTM buat pengambilan ye. masa tu baru ada tarikh tutupnya.

untuk tempat, akak tak pasti kalau boleh memilih. tapi, kalau UiTM dekat dengan adik. akak sarankan pada adik untuk ke sana dan bertanya terus tentang perkara ni pada mereka ya.

kalau nak mohon, adik boleh download borang dekat Portal Kemasukan Pelajar k :)

Reply
avatar
June 8, 2013 at 10:14 PM ×

Salam kak ,yg tarik tutup 31 mei ny untuk ap ye ?

Reply
avatar
AdilaLyana
admin
June 13, 2013 at 6:54 PM ×

Kalau second intake pra diploma bila biasanya ?

Reply
avatar
AdilaLyana
admin
June 13, 2013 at 6:54 PM ×

Kalau second intake pra diploma bila biasanya ?

Reply
avatar
June 15, 2013 at 5:43 PM ×

kak tia.. ada pengambilan baru tak? bila ya tarikhnya? senang tak nak dapat pra diploma sains?..

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 16, 2013 at 7:22 AM ×

salam kak... hri tu sy mhon upu x dpat... alhamdullilah yg rayuan tu sy dpt... uitm kk.. nk tya bab esok dh nk dftar, klau utk plajar rayuan ada mds lg tak? tau pun trus kuliah? kat sna ada bank islam tak utk mndftr nnt? bank islam tutup...

Reply
avatar
ieya
admin
June 17, 2013 at 12:34 AM ×

Salam . Sempat lagi tak kalau nak regis sekarang ? And bole tlg bagi alamat utk hantar surat ? mekasih :)

Reply
avatar
June 17, 2013 at 10:27 PM ×

alhamdulillah saya sekarang belajar pra sains dekat uitm jengka. doakan kejayaan saya :) dulu sya pernah tanya kakak fasal program ni.

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 17, 2013 at 10:41 PM ×

SALAM..AKAK KALAU SAYA MOHON UNTUK PANGGILAN KE-2..TAPI SAYA NAK HANTAR DEKAT UITM JENGKA DENGAN DUNGUN BOLEH TAK??

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 19, 2013 at 5:14 PM ×

salam..saya ingn msuk ke pra diploma..ttpi ma abh saya mhukan saya msuk ke tngktn 6..mohon beri pndangan??

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 19, 2013 at 10:08 PM ×

Assalammualaikum kak, lepas habis exam pra diploma perdagangan.. nak lanjut untuk ke diploma kena tunggu brapa lama yer tempoh tu?

Reply
avatar
Wanie Shaari
admin
July 1, 2013 at 11:09 PM ×

Salam kak Tia ..sekarang ni pengambilan uitm dah buka 1 julai - 18 ogos ..saya nak mohon pra dip ,at the same time kalau saya nak mohon uitm ni boleh ke ? klau mohon pra dip n diploma sekali ?

Reply
avatar
Wanie Shaari
admin
July 1, 2013 at 11:13 PM ×

salam kak tia ..sekarang ni pengambilan uitm dah di buka 1julai - 18 ogos ..saya nak mohon pra dip ,at the same time saya nak mohon yg uitm ni .Kak boleh ke kalau saya nak mohon pra dip n diploma sekali ?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 6, 2013 at 12:27 PM ×

Assalamualaikum kak. Tumpang tanya. Bilakah intake pra diploma ni kak? And kalau gaji rm3000 ke atas layak memohon tak?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 9, 2013 at 1:48 AM ×

Salam kak, mcm mna nak apply yg perdana mcm akak tu?

Reply
avatar
sarah ;)
admin
July 21, 2013 at 3:30 PM ×

salam kak :D nak tanya ni. hope akak reply laa. kita boleh pilih ke nak hantar dekat mana ? saya dapat surat dari Kolej Teknologi Timur, tapi saya was-was nak pergi ke tak. nama kolej tu tak familiar sangat. ramai orang tak tahu kolej tu wujud. binggung -.- saya ingat nak ambik pra dip ni. harap sangat akak balas komen saya ni :)

Reply
avatar
sarah ;)
admin
July 21, 2013 at 3:30 PM ×

salam kak :D nak tanya ni. hope akak reply laa. kita boleh pilih ke nak hantar dekat mana ? saya dapat surat dari Kolej Teknologi Timur, tapi saya was-was nak pergi ke tak. nama kolej tu tak familiar sangat. ramai orang tak tahu kolej tu wujud. binggung -.- saya ingat nak ambik pra dip ni. harap sangat akak balas komen saya ni :)

Reply
avatar
sarah ;)
admin
July 21, 2013 at 3:45 PM ×

salam kak :D saya nak tanya akak ni. hope akak REPLYYY ye ? kita boleh pilih ke nak hantar dekat mana-mana ? contohnya, saya tinggal di kemaman, dekatlah dengan UiTM Dungun. tapi, saya tak nak hantar dekat Dungun. boleh tak ? lagi satu, sekarang saya form 6 and nak keluar dari form 6. saya ada dapat surat dari Kolej Teknologi Timur. tapi, saya macam rasa was was nak pergi sana. dah ramai saya tanya orang pasal kolej ni. ramai yang tak kenal dan tak tahu pun kewujudan kolej ni. hati saya pulak rasa semacam je nak pergi. so, saya ambik keputusan nok ambik pra diploma ni. saya harap sangat sangat sangat sangat akak balas komen ni.

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
July 22, 2013 at 6:06 AM ×

waalaikumussalam..

setahu akak, kita tak dapat memilih melainkan ada sebab2 tertentu kenapa kita nak pilih tempat belajar kita tu. contoh, mungkin sebab sakit. masalah keluarga dsb.

pasal Kolej Teknologi Timur tu, seriously akak sendiri tak pernah dengar. baru kali ni. apapun, nasihat akak sebelum masuk mana-mana kolej yang adik sendiri tak sure. better buat survey dulu k. tanya orang, cari dekat google.

orang kata, was-was tu boleh jadi satu peringatan. istikharah lah kalau adik masih lagi rasa was-was. insyaAllah, akan ada petunjuk untuk adik.

tapi adik kata dah buat keputusan nak ambil pra diploma kan? boleh sangat-sangat dik. akak sendiri dari form 6, berhenti kemudian sambung poli, dan berhenti lagi kemudian akhirnya akak landing juga dekat UiTM ni. sekarang akak dah semester 3. mungkin rezeki dekat sini.

apapun keputusan yang adik nak buat, cuba rujuk orang sekeliling ye. kalau dah sure, buatlah keputusan yang bijak. insyaAllah semuanya akan baik-baik saja :)

Reply
avatar
ejah raman
admin
July 22, 2013 at 3:55 PM ×

salam, kak? mcm mane eak nak mohon pra diploma?

Reply
avatar
Anonymous
admin
September 26, 2013 at 10:27 PM ×

assalamualaikum......kak sya nak tnya klu saya hantr permohonan bulan september , maknanya bulan november ka saya masuk....?

Reply
avatar
Apy
admin
October 16, 2013 at 11:57 PM ×

Assalamualaikum, kak...Pra Diploma UiTM ni ade had umur x?..lg 1 biasenye intake brape kali setahun?..

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
October 17, 2013 at 9:48 AM ×

waalaikumussalam. tak ada had umur. sebab masa akak masuk pra diploma pun umur akak dah masuk 20 tahun. ada lagi yang lebih berumur dari akak masa tu. intake, akak tak pasti berapa kali.

Reply
avatar
Apy
admin
October 17, 2013 at 1:50 PM ×

Thanks kak.. ^_^

Reply
avatar
Apy
admin
October 17, 2013 at 2:08 PM ×

oooppss,kak.. 1 last question..Kena beli no pin BSN x?..

Reply
avatar
Apy
admin
October 19, 2013 at 8:42 AM ×

Assalamualaikum, kak..lupakn soalan yg ats ni.. Borang MDAB tu boleh hantar by hand / pos ?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
October 19, 2013 at 9:17 AM ×

waalaikumussalam. maaf kak lambat reply. by hand boleh, pos pun boleh. kalau jauh, memadailah guna pos. kalau dekat, by hand digalakkan supaya apy boleh tanya pihak UiTM terus kalau ada sebarang kemusykilan :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 20, 2013 at 9:37 AM ×

Thanks..

Reply
avatar
Apy
admin
October 20, 2013 at 11:47 PM ×

Thanks kak..^_^ ..kak,agaknye bape lame bole dpt keputusan?..bnyk btul soalan sy ni kan (hope x buat akak serabut)..

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
October 21, 2013 at 1:39 AM ×

tak apa dikk ...

masa akak hari tu, tak lama juga. tapi, adik kena selalu check dekat portal tu k. nanti dorang akan buat pengumuman setiap kali nak buat pengambilan pelajar baru atau keputusan permohonan :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 22, 2013 at 1:14 PM ×

Salam.. Saya nak tanya, klu seseorg tu penah dismiss dri pra diploma sains, bole ke apply utk pra perdagangan?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
October 22, 2013 at 3:59 PM ×

waalaikumussalam. kalau sistem dulu boleh. tapi sekarang macam ada perubahan sikit. saya tak boleh nak pastikan. cuba tanya pihak UiTM.

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 23, 2013 at 12:17 PM ×

Kalau penah gagal pra diploma, nama kite akan diblacklist ke?

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 26, 2013 at 1:27 AM ×

assalamualaikum ...sye mau tanya ckit...slalunya bilik asrama uitm ade wape org.....

Reply
avatar
Apy
admin
October 29, 2013 at 6:44 PM ×

Assalamualaikum, kak..Saya dh check tp dier kosong x kuar ape2..

Reply
avatar
Apy
admin
October 31, 2013 at 4:22 PM ×

Assalamualaikum, kalau


Dukacita dimaklumkan pernohonan anda TIDAK BERJAYA.

camna nk buat rayuan?

Reply
avatar
Anonymous
admin
November 1, 2013 at 3:29 PM ×

maaf kalo dh past msk diploma nanti adakah kelebihan pelajar mdab seperti elaun dan yuran percuma diteruskan

Reply
avatar
Anonymous
admin
November 7, 2013 at 4:48 PM ×

Hai kak tia,permohonan sya tlah d terima,,sya pun xsngka dpat.. sya kena d uitm kmpus tawau, progrm pra dploma perdagangan..sya nak tnya akak,msa mendaftar tu bawa skali brg2 ka? Dan msa blajr d sna pkai bju apa? Krung or apa ? Sbb sya non muslim.. dlm room tu ada brapa org kak?

Reply
avatar
sarni purple
admin
November 7, 2013 at 5:20 PM ×

Hai kak tia sya nak tnya ne bole kan?

Reply
avatar
sarni purple
admin
November 9, 2013 at 9:40 AM ×

Kak tia sya mau tnya ne,ble x?

Reply
avatar
November 13, 2013 at 1:30 PM ×

assalamualaikum akaq . nak tanya cara kemasukan penerapan pra diploma . adakah kita kena buat medical check up ? em . bole nyatakan satusatu tak semasa akaq masuk penerapan dulu ? saya buntu .

Reply
avatar
Anonymous
admin
November 22, 2013 at 8:16 PM ×

Salam kak. Nak tanya tadi saya dah hantar borang permohonan pra diploma tapi org uitm tu ckp xbole mohon sbb gaji ibubapa saya lebih rm3000. Betul ke kak?

Reply
avatar
AkUbUkAnAkU
admin
December 13, 2013 at 11:32 PM ×

salam kak.. nak tanya.. kalau dapat tawaran pra dip tu.. bila tarikh kemasukan dia?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
December 15, 2013 at 6:35 PM ×

waalaikumussalam. tak dinyatakan dalam tawaran kemasukan tu? sepatutnya, kalau adik dapat tawaran. tarikh kemasukkan akan dimaklumkan sekali.

Reply
avatar
suhani haron
admin
December 15, 2013 at 9:05 PM ×

Sln...nk tnyer...pra diploma nie kne tnggu dpt result spm ker...ker gne percubaan pnyer yg mcm pra diploma uthm tuh...tlg bg tau :)

Reply
avatar
suhani haron
admin
December 15, 2013 at 9:06 PM ×

Slm...nk tnyer pra diploma nie guna result spm ea...ad x pra diploma uitm yg gne result percubaan spm...mcm uthm...ad x kak...tlg jwb ea...ngh confuse tq :)

Reply
avatar
suhani haron
admin
December 15, 2013 at 9:09 PM ×

Slm...akq...dy ne result spm ea...ad x pra diploma uitm yg gne percubaan spm pnyer result mcm pra dip uthm...tlg blas yer :)

Reply
avatar
suhani haron
admin
December 15, 2013 at 9:10 PM ×

Slm...akq...dy kne gne result spm ea...ad x pra dip uitm yg gne percubaan spm pnyer result...mcm pra dip uthm.. Ad x??

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
December 16, 2013 at 10:07 PM ×

maaf lambat. akak tak pernah pula dengar macam ni. kena guna result SPM yang real.

Reply
avatar
Anonymous
admin
December 28, 2013 at 11:12 PM ×

assalammuaaikum kak nk tnye result pra ni bole guna x klau nk buat permohonan bru upu??

Reply
avatar
Anonymous
admin
December 28, 2013 at 11:26 PM ×

assalammualaikum nk tnye result pra ni bole guna x klau nk buat permohonan bru upu??

Reply
avatar
Apy
admin
December 30, 2013 at 1:45 AM ×

Alhamdulillah..saya sedang belajar di UiTM Jengka,Pahang ^_^..Pra Dip Perdagangan..

Reply
avatar
Anonymous
admin
January 1, 2014 at 10:35 PM ×

Pra diploma uitm lebih murah dpd pra diploma uthm.tp rezeki ada di mana.

Reply
avatar
Anonymous
admin
January 1, 2014 at 10:36 PM ×

Pra dip uitm lebih murah dari pra dip uthm

Reply
avatar
May 8, 2014 at 9:14 PM ×

Salam, pra diploma ni ada 1st intake, 2nd intake jugak ke?

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 11, 2014 at 11:54 AM ×

waalaikumussalam. yep, ada 1st intake sebab saya sendiri 2nd intake punya :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
May 11, 2014 at 2:01 PM ×

akak nak tnya bila tarikh pra diploma itu akan diumumkan selalu nya ? saya sesi 2013/2014

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 11, 2014 at 3:00 PM ×

Itu kurang pasti pula. Kena sentiasa peka. Selalu buka portal kemasukan pelajar eh ..

Reply
avatar
zaryn atiqah
admin
May 15, 2014 at 1:01 PM ×

salam ,akaq saya nak tanya ni ?? pra diploma pointer berapa yang patut,nak lepas masuk diploma dan selepas tu ,terus di serapakn atau tggu upu lgi ?? AKAK TIA TOLONG REP !! SAYA NAK TAHU SANGATII...

Reply
avatar
zaryn atiqah
admin
May 15, 2014 at 1:04 PM ×

salam ,akaq saya nak tanya ni ?? pra diploma pointer berapa yang patut,nak lepas masuk diploma dan selepas tu ,terus di serapakn atau tggu upu lgi ?? AKAK TIA TOLONG REP !! SAYA NAK TAHU SANGATII...

Reply
avatar
zaryn atiqah
admin
May 15, 2014 at 1:15 PM ×

salam, akq tia mohon rep ,sye nk thu sgt2 ni...pointer pra dploma berapa yang patut layak utk masuk dilpoma ye ??? selepas itu sama ada diserapkan masuk diploma,atau kene tggu upu lagi??

Reply
avatar
Tia Fatihah
admin
May 15, 2014 at 2:40 PM ×

Waalaikumussalam. Okey macam ni. Kalau dah dapat masuk Pra Diploma, nak dekat hujung semester nanti akan ada taklimat khas Penerapan Pra Diploma ke Diploma. Masa ni, pelajar mesti TUMPUKAN PERHATIAN.

Ni kelebihan kalau dari Pra Diploma. Adik boleh pilih program Diploma apa yang adik nak. Tapi dengan syarat, pointer untuk final exam masa Pra Diploma cukup atau melebihi pointer program Diploma yang dipilih.

Kurang faham? Okey akak bagi contoh diri akak sendiri. Program Diploma yang akak pilih masa Pra Diploma dulu ialah Diploma Pengurusan Perniagaan (Diploma in Business Studies - DBS) yang mana, syarat pointer untuk lepas masuk program ni 2.00.

Syukur alhamdulillah sebab masa Pra Diploma, akak dapat pointer 3.21. Jadi, akak lepas untuk masuk Diploma dengan Program DBS tu.

Itu cuma contoh. Ada banyak lagi program Diploma yang ditawarkan. Sebab tu pelajar kena fokus dan dengar baik-baik. Kalau adik dah buat keputusan nak ambil program apa, pastikan pointer adik masa Pra Diploma tu lepas dengan pointer program Diploma yang adik pilih.

Kalau keputusan untuk naik Diploma berjaya, adik tak payah tunggu UPU dah. Akan terus diserap. Tapi lepas cuti semester dari Pra Diploma lah. Adik akan sama-sama belajar dengan pelajar yang direct intake untuk semester akan datang.

Akak harap adik faham. Kalau tak faham juga, boleh contact akak dekat facebook k :)

Reply
avatar
elsa2k1
admin
May 22, 2014 at 6:27 PM ×

dulu saya ada seorang pakcik datang dari keluarga miskin dan sekolah luar bandar ...dia masuk YS ITM Sabah dalam kursus pre -com (pra-perdagangan sekarang) selepas pre com dia buat diploma accountacy (DIA) . lepas DIA dia kerja kat bank sekejap dan lanjutkan pelajaran ke England ambil Chartered Accountant...selepas balik di diberi kepercayaan dengan jawatan cukup tinggi dan penting. pangkat, kuasa dan kemewahannya tidak membuat dia lupa diri dan sentiasa membantu pelajar miskin untuk berubah...pesanannya "saya seperti kamu juga susah dan misklin dahulu....tapi YS ITM beri saya peluang melalui pre com..."

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 6, 2014 at 8:01 PM ×

alhamdulilahh. syaa dpt twaran PRA perdagangan di uitm jengka,Dan lapor diri pada 15jun nii...seriuss bdebarrr.....

Reply
avatar
June 29, 2014 at 10:41 PM ×

Saya sedang belajar pra diploma perdagangan :) doakan sayaaa :')

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 8, 2014 at 9:49 AM ×

salam akak nak tanya masih ada intake lagi kee utk mdab bulan ni?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 8, 2014 at 9:51 AM ×

salam akak nak tanya masih ada intake lagi kee utk mdab bulan ni?

Reply
avatar
Anonymous
admin
July 12, 2014 at 2:46 PM ×

Lahir tahun 1990 bulan 12 masih boleh memohon?

Reply
avatar
IK Tia
admin
July 12, 2014 at 4:44 PM ×

Yang tu saya kurang pasti pula. Tapi tak salah mencuba kan?

Reply
avatar
Zarina Dan
admin
November 18, 2014 at 3:01 PM ×

Salam sis, saya nk tanya berkenaan pra diploma nih..sis boleh bg email x?ataupun email sy aminina0205@yahoo.com..tq ya

Reply
avatar
August 18, 2015 at 1:07 PM ×

assalamualaikum..nak tanya pra sains dan pra diploma ada had umur x?

Reply
avatar
Haziqmayday
admin
November 1, 2015 at 2:01 AM ×

Assalamualaikum nk tnya...contoh kalau dah habis pra diploma lepastu mohon penerapan ke diploma diorang akan bgi tempat program diploma tu kat tempat yang sama yg kita amik pra diploma atau diorang bagi tempat2 lain jugak?

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 8, 2016 at 7:00 PM ×

Boleh mintak email x Kak ? Ade soalan nk tnye ni

Reply
avatar
Zaza Zaleha
admin
July 26, 2016 at 4:33 AM ×

mcm saya jugak, nak mohon dua2 tapi cubalah dulu mana tahu yg satu tu blh yg satu lg x xblh..

Reply
avatar
Bella Nasir
admin
March 20, 2017 at 4:07 PM ×

Assalam kak, mana nak download borang dekat Portal Kemasukan Pelajar. Dekat mana ye? Then pos kemana? Tolong reply ye :)

Reply
avatar