Pengalaman suntikan inferon masa mengandung sebab anemia

Pernah dengar suntikan inferon tak? Ala, yang jarum dekat ponggong tu untuk mommies yang pregnant sebab haemoglobin (HB) rendah kemain lagi. Suntikan inferon ni if i tak silap suntikan zat besi untuk naikkan darah mommies yang ada anemia in pregnancy. Anemia tau kan? Yang kurang sel darah merah tu.

Tapi nurse dan doktor takkan bagi terus suntikan inferon nih. Mommies akan diberi chance dulu. Makanlah apabenda yang boleh naikkan HB dalam masa yang singkat. Kerang ke, ikan bilis ke, bayam ke apa semua. Makanlah. Mommies akan diberi tempoh percubaan gittew.

Bila dah sampai masa, check balik HB tu tapi tak naik-naik juga atau lagi teruk menurun. Haa, dengarlah kata-kata hikmat "okey, kita bagi inferon." Dah dengar word inferon tu, jangan pulak ingat ubat-ubat nak bagi uols telan tau. Inferon ni adalah sejenis suntikan yang akan dicocok pada ponggong 10 hari berturut-turut ye puan-puan. No excuse!

Macam kes i, huwaa. Mati-mati ingat tak kena sebab dah nak dekat due kan. So konon ala tak sempat jugak tu. Sekali kau tanpa apa-apa makluman awal, doktor kata "hari ni kita start cucuk inferon sampai 10 hari yee." Tak menyempat langsung nak ready mental dan ponggong. hewheww. Lepas dengar doktor kata macam tu, jantung terus dup dap dup dappp. Oh makkk! T_T

Doktor nak check pulse pun tak dapat sebab laju sangat dia kata. Nurse menyampuk, "terkejut lettew nak kena cucuk inferon." i taktau nak respond apa sebab memang betul pun terkejut. Ingatkan nak scan baby dalam perut je. Alih-alih doktor bagi surprise inferon sebab dalam masa seminggu tu darah i turun dari 8.2gdl ke 8.1gdl.

Maka, secara rasminya pada 16/02/2017, i dapat suntikan inferon tanpa tawar menawar atau berdolak dalih lagi. Doktor kata tak boleh nak postpone sebab due date dah dekat tapi HB sendu gila. I dah redha. Kalau inferon tu jalan terbaik, i follow je doktor asalkan baby dengan i sihat walafiat.

Untuk first day, nurse akan jarum dua kali. Sekali untuk percubaan samada badan i boleh terima atau tak inferon tu. Dos dia bagi pun sikit sebab nak try je kan. Lepas cucuk sekali, nurse suruh rest kejap dalam masa setengah jam camtu nak tengok kalau ada apa-apa effect macam i muntah ke, pening ke.

Alhamdulillah, untuk tester tu i okey. Takde apa jadi. I cool je, badan pun rilek. So, maknanya inferon ni sesuai dan bolehlah diteruskan sampai 10 hari.

Sekarang masuklah part menyayat hati. Part i start kena jarum even cuma percubaan. Untuk percubaan, dos inferon sikit tau. Nurse akan bagitau awal-awal jarum ni memang sakit. So, kena get ready. Apa yang i perlu buat is tarik nafas dan hembus slow-slow. Nurse cucuk jarum je, i dah dapat rasa. Then nurse kata, "sekarang saya akan masuk ubat ye." i respond hmm hmm je. Speechless sebab tengah nak calm down. Nurse pun apalagi, sambunglah tekan masuk ubat. Yes, i boleh kata memang sakit tapi i tahan. Big girls dont cry kan. huhu. Bila nurse keluarkan je jarum dan kata dah, i lega but at the same time sakit dia mula menyengat uolsss. I tak gerak-gerak. Stay je baring statik dengan posisi mengiring tu.

Lama kelamaan, rasa sakit tu dah berkurangan. Ambil masa jugaklah nak cool kan rasa sakit tu. About 15 minutes. Haa pastu nurse tanya okey ke tak. I kata okey no problem. So, bolehlah proceed ke suntikan dos pertama katanya. I pun okey okey je. Yelah, kalau jawab taknak pun macamlah boleh kan. Proceed je lah.

Untuk suntikan dos pertama, real amount akan diberi lebih banyak dari yang percubaan tadi. Nurse tunjukkan juga. Tapi takkanlah i nak snap gambar. Uols imagine je eh. Macam biasa, nurse akan inform dulu kalau dia dah start nak jarum so bolehlah get ready mental. Honestly, second punya jarum sakit uolsss. I siap menjerit kecik lagi sambil gigit hujung tudung. Dan sakitnya lebih menyengat selepas jarum dikeluarkan. Huwaaaa. Thats why lah nurse tak suruh bangun terus. Rest dulu dalam setengah jam.

Finally, selesai suntikan pertama. Lega gilaaa. Ala, lega untuk hari tu jelah sebab ada balance 8 days to go lagi. Sabar jelah.

Nurse pesan, sepanjang i dapat inferon jangan makan pil hemanitik dari klinik. Kena stop. Okeylah tu kan. Lepas kejap hazab nak menelan ubat iberet folic. Makan pula, syukur alhamdulillah takde pantang apa. I mean bukannya semua makanan boleh dibantai. Yang mana dah jadi larangan masa mengandung tu janganlah diambik macam kafein tu semua. Jangan.

Setakat ni, i okey dah dua suntikan i dapat. Belah kanan sekali, belah kiri dua kali termasuk yang tester tu. Nurse akan jarum punggung tu gilir-gilir ye. Hari ni kanan, esok kiri. Lusa kanan, tulat kiri. Haa camtulah jadualnya. Untuk kurangkan rasa sakit kot. Masa tidur pun okey takde masalah sangat. Cuma kadang memang boleh rasa kesan dia lagilah. Mengikut pengalaman mommies yang dah dapat inferon ni, lama jugak kesannya nak hilang. Anak dah umur 2 tahun pun masih rasa-rasa lagi. Lama gila kan? Takpelah rezeki memasing.


i bukan nak takutkan uols dengan suntikan inferon ni. Tak. Its just, kalau mommies dapat struggle naikkan HB sampai paras normal, itu lebih baik. Janganlah berangan atau bermimpi-mimpi nak merasa inferon ni kalau tak dapat tahan sakit. Doktor dan nurse sendiri dah cakap awal-awal suntikan inferon ni sakit sebab ubat dia pun hitam legam pekat k. So, haruslah sakit. Tapi, kalau dah rezeki dapat inferon. Tabah jelah demi anak dalam kandungan. Macam i.

Toodles!

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

1 Comments:

Click here for Comments
June 14, 2017 at 9:37 PM ×

Same lah nasib kite... hb low.. baru lepas kene cucuk 6 hari mggu lepas... 6 hari rasa mcm buntut ni hancur je 😢😢😢... u 10 hari 😱😱😱 ... sakit tak terkata 😢😢😢😢

Congrats bro cikrai sheikh you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar